Sondevoeding in beweging: trends en inzichten 2025
IDDSI staat voor International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. IDDSI is een initiatief opgericht om een internationale gestandaardiseerde terminologie en definities te ontwikkelen voor aangepaste voedingsconsistenties en verdikte vloeistoffen, ongeacht leeftijd, cultuur, woonplek of zorginstelling. Deze dysfagie-gerelateerde consistenties zijn weergegeven in een raamwerk met acht niveaus (0-7). Het IDDSI-raamwerk biedt een eenduidige en gemeenschappelijke terminologie voor het omschrijven van de consistentie van voeding of dranken.
IDDSI is bedoeld voor iedereen die met dysfagie te maken heeft, zoals patiënten, mantelzorgers, verzorgers/verplegers, logopedisten, diëtisten, artsen en mensen in de industrie. Het doel is de patiëntveiligheid rondom het slikken te vergroten.
Ieder niveau is herkenbaar aan een cijfer, beschrijving en kleur. Niveau 0-4 betreft vloeibare dranken; 5-7 vaste voeding.
Vloeibare dranken
Vaste voeding
Goed om te weten: er is ook een IDDSI app beschikbaar.
Bron: IDDSI.org
Drinkvoeding varieert van IDDSI-level 0 tot en met 4. Het niveau is afhankelijk van de samenstelling van de voeding en verschilt per fabrikant. De temperatuur kan ook invloed hebben op de consistentie: voeding uit de koelkast kan dikker zijn dan voeding op kamertemperatuur.
Sorgente heeft informatie beschikbaar over de IDDSI-niveaus van drinkvoedingen, bij verschillende temperaturen. Wil je weten welk IDDSI-niveau een bepaald product bevat? Voor de meeste drinkvoeding zijn de IDDSI levels vastgesteld, je vindt deze informatie in ons Digitaal Drinkvoedingskompas.