banner
banner-icon

Toebehoren voorschrijven

Richtlijnen voorschrijven sonde en andere toebehoren

Welke toebehoren zijn nodig bij het toedienen van sondevoeding?

Om sondevoeding te kunnen toedienen heeft de patiënt een sonde en andere toebehoren nodig zoals: een spuit, een voedingspomp neuspleisters. In onze webwinkel vind je ons complete assortiment sondes en toebehoren. Wil je meer weten over de materialen die nodig zijn bij het toedienen van sondevoeding? Je kunt altijd overleggen met onze diëtisten via de Diëtistenlijn. Je kan ook de e-learning: Sondevoeding voor volwassenen volgen, hierin wordt alles besproken wat bij sondevoeding komt kijken

Sondevoedingspatient leest handleiding sondevoeding Sorgente

Welke sonde kiezen?

Toedieningsroutes

De keuze voor de toedieningsroute wordt bepaald door de volgende factoren:

 • de toegankelijkheid van het neus-maag-darm kanaal;
 • de fysiologische mogelijkheid tot voeden;
 • de verwachte duur van het gebruik van sondevoeding.

Sondevoeding kan toegediend worden in de maag, het duodenum of het jejunum. Voeden via de maag is de eerste keus. Deze weg komt het meest overeen met de natuurlijke wijze van voeden.

Wanneer voeden via de maag niet mogelijk is, wordt er gevoed in het duodenum. De peristaltiek van de dunne darm blijft dan meestal behouden. Als dat ook niet mogelijk is, dan wordt er gevoed via het jejunum.

De snelheid van het toedienen van de sondevoeding voorbij de maag is beperkt. Voeden in porties of per bolus is geen optie. Dit zal leiden tot dumpingklachten.

Materialen

Sondes zijn van verschillende materialen gemaakt en hebben verschillende kenmerken:

 • PVC (polyvinylchloride): is stevig zonder voerdraad in te brengen en heeft een gebruiksduur van ± 7 dagen
 • PUR (polyurethaan): is soepel en glad en heeft een gebruiksduur van ± 6 weken
 • Siliconen: is zeer soepel en heeft een gebruiksduur van ±3-4 maanden.

Toedieningswijze

Er zijn drie verschillende mogelijkheden om sondevoeding toe te dienen: continu, intermitterend of per portie (bolus). Om de juiste keus te kunnen maken voor de toedieningswijze zijn verschillende factoren van belang;

 • de indicatie;
 • het soort sondevoeding;
 • de ligging van de sonde.

De keuze van de toedieningswijze zal in eerste instantie bepaald worden door de voedingsbehoefte van de patiënt. Daarnaast spelen de wensen van de patiënt en de dagelijkse activiteiten een rol.

De sondevoeding kan gegeven worden met behulp van:

 • de sondevoedingspomp;
 • het zwaartekrachtsysteem;
 • een spuit;
 • een combinatie van bovengenoemde wijzen.

Tip: tijdens onze kennissessie ‘Sondevoeding thuis’ komen bovenstaande onderwerpen aan bod. Heb je interesse in deze kennissessie te volgen? Neem dan contact op met de Diëtistenlijn.


Wij staan klaar voor jou en jouw patient

Wij staan klaar voor jou en jouw patient

Van een instructie en een handleiding tot wel 20 instructievideo’s, we ondersteunen jouw patiënt in alle fases bij het gebruik van sondevoeding. Je leest er meer over op de pagina ‘Zo ondersteunen we jouw patiënt’.

Wil je meer weten over het voorschrijven van sondevoeding en toebehoren? Neem contact op met onze diëtisten via de Diëtistenlijn.

Contact

Sondevoeding en toebehoren aanvragen?

Ga naar het DAS