Wat is ondervoeding?
De definitie van ondervoeding is vastgelegd in het consensusstatement van ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism): ‘Ondervoeding is een acute of chronische toestand waarbij een tekort of disbalans van energie, eiwit en andere voedingsstoffen leidt tot meetbare, nadelige effecten of lichaamssamenstelling, functioneren en klinische resultaten’. (1)
Ondervoeding: een veelvoorkomend en onderschat probleem
Ondervoeding ontstaat vaak door een combinatie van somatische, functionele, psychische en sociale factoren. De gevolgen zijn ingrijpend: van verminderde wondgenezing tot een zwakker immuunsysteem en slechtere zelfredzaamheid (1). Dit kan onder andere leiden tot een langere opnameduur, slechtere respons op medische behandeling en hogere kosten (2).
Op basis van verschillende onderzoeken en bronnen is de geschatte prevalentie van (hoog risico op) ondervoeding in Nederland voor (1):
- 8,5% van de thuiswonende 65-plussers
- 19% van de thuiswonende 85-plussers
- 16% van 65-plussers met thuiszorg
Gemiddeld is één op de vier tot vijf patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen en de thuiszorg ondervoed.
Waarde van domein overstijgende netwerkaanpak ondervoeding bij ouderen
Uit onderzoek blijkt dat een domein overstijgende netwerkaanpak van ondervoeding bij ouderen leidt tot een verbetering van kwaliteit van leven van ouderen, een besparing van de zorgkosten door onder andere minder/kortere ziekenhuisopname, minder wijkverpleging en uitstel van opname in het verpleeghuis (3).
De Social Return On Investment (SROI) ‘Over de waarde van zorg bij ondervoeding van (kwetsbare) ouderen’ laat zien dat een investering van €1,00 over 5 jaar een maatschappelijk rendement oplevert van €3,27. Lees meer in het artikel De inhoud en waarde van de domein overstijgende netwerkaanpak.
Diagnose en behandeling van ondervoeding
Screening en diagnostiek zijn essentieel voor vroege herkenning en behandeling van ondervoeding. In Nederland zijn de criteria voor het vaststellen vastgelegd in de richtlijn ondervoeding (2).
De behandeling van ondervoeding is maatwerk. Deze behandeling kan bestaan uit medische voeding wanneer het optimaliseren van gewone voeding niet toereikend is. De algemene stelregel die hierbij gebruikt wordt is (2):
- Bij een inname 75 – 100% van de vastgestelde behoeften bestaat het behandelplan uit eiwit- en energierijke voeding in de vorm van verrijkte hoofdmaaltijden, tussentijdse verstrekkingen en eventueel aanvullend drinkvoeding of eiwitsupplementen.
- Bij een inname 50% – 75% van de vastgestelde behoeften is het advies drink- en/of sondevoeding naast eiwit- en energierijke voeding.
- Is de inname minder dan 50% van de behoeften en is er geen kans op snelle verbetering van de inname, dan is volledige sondevoeding aangewezen, aangevuld met wat per os mogelijk is.
- Totale parenterale voeding (TPV) is geïndiceerd wanneer langer dan zeven dagen niet voldoende gevoed kan worden via het maag-darmkanaal omdat enterale voeding niet of onvoldoende mogelijk is of contra-geïndiceerd is.
Advies en ondersteuning bij de inzet van drinkvoeding of sondevoeding
Sorgente biedt ondersteuning bij medische voeding thuis. Speciaal voor zorgprofessionals heeft Sorgente de Diëtistenlijn. Daar beantwoorden onze diëtisten direct al jouw inhoudelijke vragen over medische voeding.
Lees meer over wat Sorgente nog meer kan betekenen voor jou als zorgprofessionalBronnen
- Algemene informatie en signalering – Kenniscentrum Ondervoeding. (2024, December 16). Kenniscentrum Ondervoeding. https://www.kenniscentrumondervoeding.nl/algemene-informatie-en-signalering/
- Kenniscentrum Ondervoeding: Richtlijn Ondervoeding: herkenning, diagnosestelling en behandeling van ondervoeding bij volwassenen (2019)
- SROI aanpak ondervoeding ouderen – Kenniscentrum Ondervoeding. (2023, November 8). Kenniscentrum Ondervoeding. https://www.kenniscentrumondervoeding.nl/sroi-aanpak-ondervoeding-ouderen/