Ondervoeding in Nederland
Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem in alle sectoren van de Nederlandse gezondheidszorg. Maar liefst één op de vier tot vijf patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen én de thuiszorg is ondervoed (1).
Als we kijken naar de aanvragen die bij Sorgente worden ingediend, dan wordt bij ongeveer 80% van de aanvragen de indicatie ‘ondervoeding of een risico daarop’ ingevuld.
Ondervoeding in de zorg: behandeling loont
Uit de op 19 juni gepubliceerde gezondheid economische analyse Ondervoeding in de zorg: behandeling loont van A2M (adviesbureau voor de gezondheidszorg) blijkt dat de behandeling van ondervoeding kan leiden tot minder complicaties en betere uitkomsten in vergelijking met geen behandeling van ondervoeding (2). Daarnaast laten de resultaten zien dat bij de behandeling van ondervoeding elke geïnvesteerde euro €2,08 oplevert in het jaar waarin de ondervoeding optreedt. In de vijf jaar na het optreden van de ondervoeding levert diezelfde euro zelfs een netto besparing op van €14,44. Lees hier meer.
Behandeling van ondervoeding met medische voeding
De behandeling van ondervoeding is maatwerk. Wanneer ondervoeding is gediagnosticeerd, volgt er een uitgebreid diagnostiek en beoordeling van de voedingstoestand. Hiervoor zijn criteria vastgelegd in de Richtlijn Ondervoeding.
Deze behandeling kan bestaan uit medische voeding wanneer het optimaliseren van gewone voeding niet toereikend is. De algemene stelregel die hierbij gebruikt wordt is (3):
- Bij een inname 75 – 100% van de vastgestelde behoeften bestaat het behandelplan uit eiwit- en energierijke voeding in de vorm van verrijkte hoofdmaaltijden, tussentijdse verstrekkingen en eventueel aanvullend drinkvoeding of eiwitsupplementen.
- Bij een inname 50% – 75% van de vastgestelde behoeften is het advies drink- en/of sondevoeding naast eiwit- en energierijke voeding.
- Is de inname minder dan 50% van de behoeften en is er geen kans op snelle verbetering van de inname, dan is volledige sondevoeding aangewezen, aangevuld met wat per os mogelijk is.
- Totale parenterale voeding (TPV) is geïndiceerd wanneer langer dan zeven dagen niet voldoende gevoed kan worden via het maag-darmkanaal omdat enterale voeding niet of onvoldoende mogelijk is of contra-geïndiceerd is.
Let wel, de juiste inzet en toepassing van medische voeding is van cruciaal belang. Voeding voor medisch gebruik dient dan ook onder medisch toezicht te worden gebruikt te worden voorgeschreven door de behandelend arts of diëtist als onderdeel van de medische begeleiding van de patiënt (4).
Advies en ondersteuning bij de inzet van drinkvoeding of sondevoeding
Sorgente biedt ondersteuning bij medische voeding thuis. Speciaal voor zorgprofessionals heeft Sorgente de Diëtistenlijn. Daar beantwoorden onze diëtisten direct al jouw inhoudelijke vragen over medische voeding.
Lees meer over wat Sorgente nog meer kan betekenen voor jou als zorgprofessionalBronnen
- Algemene informatie en signalering – Kenniscentrum Ondervoeding. (2024, December 16). Kenniscentrum Ondervoeding. https://www.kenniscentrumondervoeding.nl/algemene-informatie-en-signalering/
- Nuijten, M. & A2M. (2024). Ondervoeding in de zorg: behandeling loont. Adviesbureau voor de gezondheidszorg. https://nvdietist.nl/app/uploads/2024/06/Ondervoeding-in-de-zorg-behandeling-loont-een-gezondheidseconomische-analyse-dd-19-juni-2024.pdf
- Kenniscentrum Ondervoeding: Richtlijn Ondervoeding: herkenning, diagnosestelling en behandeling van ondervoeding bij volwassenen (2019)
- VNFKD. (2020, July 14). Regelgeving Medische voeding (voeding voor medisch gebruik) – VNFKD. https://www.vnfkd.nl/medische-voeding/regelgeving-medische-voeding/