Onze BIG-geregistreerde voedingsverpleegkundigen

Bij Sorgente draait alles om de juiste voedingszorg op het juiste moment. Onze BIG-geregistreerde voedingsverpleegkundigen spelen hierin een sleutelrol. Ze zijn gespecialiseerd in sondevoeding en ondersteunen zowel patiënten als zorgverleners bij het gebruik van sondevoeding.

Voedingsverpleegkundige komt instructie doen.

Wat doen onze voedingsverpleegkundigen?

Bij de aanvraag van sondevoeding in het DAS kan ook een instructie sondevoeding worden aangevraagd. Onze voedingsverpleegkundigen geven deze instructie thuis bij de patiënt of in het ziekenhuis voor ontslag.

In 2024 deden onze voedingsverpleegkundigen bijna 3200 instructies, waarvan 60% thuis en 40% in het ziekenhuis.

Deze persoonlijke instructie wordt als zéér waardevol ervaren door de patiënt, omdat ze samen de stappen doorlopen, de pomp leren kennen en direct hun vragen kunnen stellen.

89% van de patiënten die een instructie hebben gehad via ons, hebben meer vertrouwen in het starten met sondevoeding.

Enkele dagen na de instructie neemt de voedingsverpleegkundige contact op met de patiënt om te vragen hoe het gaat, eventuele vragen te beantwoorden en de eerste herhaalbestelling te plaatsen. Zo zorgen we samen voor een goede start met sondevoeding thuis.

Medisch technische handelingen: ruime ervaring

Onze voedingsverpleegkundigen zijn bevoegd én bekwaam om medisch technische handelingen uit te voeren:

  • Plaatsen, verwisselen of verwijderen van een neus-maagsonde*
  • Verwisselen van een gastrostomiesonde of button*
  • Opmeten van een fistelkanaal*
  • Uitvoeren van probleemanalyses

Door het specialisme van onze voedingsverpleegkundigen op het gebied van sondevoeding, hun ruime ervaring en mogelijkheid om te sparren met collega voedingsverpleegkundigen, weten ze precies wat jouw patiënt nodig heeft. Met aandacht, expertise en een luisterend oor bieden ze de ondersteuning die nodig is voor een behandeling thuis.

*Dit betreft een voorbehouden handeling waarvoor een uitvoeringsverzoek nodig is. Er kan maximaal drie keer een uitvoeringsverzoek worden aangevraagd bij Sorgente per patiënt. Dit betreft planbare zorg.

Het liefst geef ik een instructie bij de patiënt thuis. Daar voelt de patiënt zich het meest op zijn gemak en kan ik de thuissituatie beter inschatten

JudithVoedingsverpleegkundige
Voedingsverpleegkundige belt aan bij iemand thuis.

Samenwerking

Onze voedingsverpleegkundigen delen hun kennis en ervaring graag om zo bij te dragen aan de beste voedingszorg voor jouw patiënt. Samen met onze rayonmanagers geven onze voedingsverpleegkundigen regelmatig klinische lessen over sondevoeding aan diëtisten.

Onze voedingsverpleegkundigen zijn er voor een goede start met sondevoeding thuis. Wanneer een patiënt en/of mantelzorg de verdere zorg rondom sondevoeding niet zelf kan organiseren, is er thuiszorg nodig. De thuiszorg kan aanwezig zijn bij de instructie sondevoeding om mee te kijken met onze voedingsverpleegkundige. Zo helpen we de thuiszorg op weg en zorgen we samen voor de beste zorg op de juiste plek.

24/7 bereikbaar

Bij Sorgente zorgen we ervoor dat de patiënten altijd de juiste ondersteuning krijgen, op elk moment van de dag. We zijn 24/7 bereikbaar voor patiënt met sondevoeding: tijdens kantooruren via ons Klantenteam Sondevoeding en buiten kantooruren zijn onze voedingsverpleegkundige bereikbaar voor spoed. Zo staat jouw patiënt er nooit alleen voor.

Klantenteam sondevoeding helpt een sondevoedingspatiënt.

Elke klant is uniek, dat geldt dus ook voor de instructie

Berry | Voedingsverpleegkundige

“Hoewel het even geleden is dat ik in het ziekenhuis werkte, weet ik nog goed hoe vervelend het was dat ik patiënten niet altijd de aandacht kon geven die zij nodig hadden. Nu heb ik wél de tijd voor mensen en dat is nodig: het gaat over voeding. Mijn taak is ervoor te zorgen dat mensen thuis goed met de sondevoedingspomp en de materialen overweg kunnen. Het gebruik mag geen extra last worden; onze klanten hebben al genoeg voor hun kiezen gehad.

Soms zit een klant niet te wachten op mijn instructie. Hij voelt zich ziek of er is familie of thuiszorg aanwezig. Als de situatie het toelaat, probeer ik uit te leggen wat de sondevoeding kan betekenen. Dat het bijvoorbeeld meer kracht geeft om de dag te beginnen. Ook vertel ik dat ik later nog uitleg kan geven. Een aantal dagen na een instructie bellen we namelijk om te vragen hoe het met de klant gaat. Die nazorg vind ik heel waardevol.” zegt Berry.

Met de kennis, ervaring en persoonlijke aanpak van onze voedingsverpleegkundigen maken we écht het verschil. Zij zorgen ervoor dat medische voeding niet alleen een behandeling is, maar een stap vooruit in kwaliteit van leven.

Meer weten?

Wij vertellen graag meer over onze voedingsvepleegkundigen en de ondersteuning die zij jouw patiënt kunnen bieden. Neem hiervoor contact op met jouw rayonmanager.

Wij zijn altijd bereikbaar voor sondevoedingspatiënten.