Samen Beslissen over medische voeding

Artikel
Dietist legt samen beslissen uit aan patient.

‘Het moet en kan beter, anders lopen we vast’ – Het Integraal Zorgakkoord

De druk op de zorg neemt toe, en daarmee ook de uitdagingen voor zorgprofessionals. Om de zorg op de lange termijn toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden, zijn in het Integraal Zorgakkoord (IZA) afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en diverse zorgpartijen (1). Samen werken zij toe naar: ‘Passende zorg en ondersteuning, samen met de patiënt, op de juiste plek en met de nadruk op gezondheid’. Een belangrijke thema binnen het IZA is Samen Beslissen.

Het belang van Samen Beslissen

Wanneer zorgprofessionals en patiënt sámen keuzes maken, heeft dat grote voordelen (2):

  • Meer therapietrouw.
  • Grotere tevredenheid en betrokkenheid.
  • Goed geïnformeerde patiënten.
  • Minder twijfel, spijt, zorgkosten en operaties.

Om zowel patiënten als zorgprofessionals bewust te maken van deze effecten en om Samen Beslissen te stimuleren, maakte de Patiëntenfederatie de campagne Begin een goed gesprek.

Na afloop van deze campagne gaf nog steeds minder dan de helft van zowel zorggebruikers als zorgverleners aan samen te beslissen over zorg. Tegelijkertijd gaf 7 op de 10 aan het (erg) belangrijk te vinden dat er aandacht wordt besteed aan het onderwerp Samen Beslissen (3).

Waarom beslissen we dan nog niet altijd samen?

Ook voor diëtisten is Samen Beslissen belangrijk. Diëtisten geven namelijk aan dat een passende dieetbehandeling bij de individuele behoefte van de patiënt, therapietrouw en het behalen van behandeldoelen belangrijke uitdagingen zijn op het gebied van medische voeding in hun dagelijkse werk (4, 5).

Wij vroegen diëtisten daarom wat zij al weten van Samen Beslissen en hoe zij dit toepassen in hun dagelijkse praktijk bij (risico op) ondervoeding. Het blijkt dat diëtisten hun patiënten al zoveel mogelijk betrekken bij de keuze over de best passende dieetbehandeling, als de patiënt daarvoor open staat. Maar dit blijft een uitdaging, door (5):

  • Onvoldoende kennis over wat Samen Beslissen precies inhoudt
  • Gebrek aan praktische tools om de theorie toe te passen

Samen zorgen voor jouw patiënt

Als specialist in medische voeding ondersteunen we je graag bij het organiseren van de best passende voedingszorg voor jouw patiënt. Daarom hebben wij naast onze ondersteunende diensten een drietal materialen ontwikkeld die:

  • Jouw kennis over Samen Beslissen vergroten.
  • De toepassing in de praktijk makkelijker maken.
  • Samen Beslissen als een olievlek verspreiden, samen met onze rayonmanagers.

Zodat jij samen met je patiënt de best passende dieetbehandeling kiest.

Benieuwd naar de materialen en samenwerking met Sorgente? Onze Rayonmanagers komen graag langs om de materialen en samenwerkingsmogelijkheden toe te lichten.

Neem contact op met de Diëtistenlijn voor vragen of maak een afspraak

Bronnen

  1. Integraal Zorg Akkoord Samen werken aan gezonde zorg. (2022). In Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/09/16/integraal-zorgakkoord-samen-werken-aan-gezonde-zorg
  2. Waarom Samen Beslissen? – Begin een goed gesprek. (2021, 16 juni). Begin een Goed Gesprek. https://begineengoedgesprek.nl/hallo-zorgverlener/wat-is-samen-beslissen
  3. 0-meting, 1-meting en eindmeting zorggebruikers en zorgverleners, Campagne Samen Beslissen in de zorg | Kantar Public, 2022
  4. Diëtisten in de eerste lijn Rapport voor Sorgente | IPSOS, 2022
  5. Interviews met diëtisten (n=13)