De zorg staat onder druk.
Door onder andere vergrijzing, technologische ontwikkelingen en een toename van chronisch zieken stijgen de zorgvraag en zorgkosten, terwijl de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Dit vraagt om verandering en samenwerking om de zorg toekomstbestendig te maken. Eén van de veranderingen is meer nadruk op het bieden van de juiste zorg op de juiste plek, indien mogelijk in de eerste lijn (1).
Ook in de voedingszorg verschuift de zorg steeds meer van het ziekenhuis naar thuis. Steeds vaker wordt medische voeding na ontslag voortgezet of direct in de eerste lijn opgestart. Vooral bij sondevoeding blijkt dit een uitdaging. Uit het MONDAY onderzoek blijkt dat sondevoeding in de eerste lijn nog weinig wordt geadviseerd, ondanks indicaties voor sondevoeding (2).
Barrières voor eerstelijns diëtisten
We vroegen eerstelijns diëtisten naar de uitdagingen rondom sondevoeding in de thuissituatie. Zij gaven aan dat gebrek aan kennis – zowel bij henzelf als bij andere betrokken zorgprofessionals – en een tekort aan samenwerking belangrijke struikelblokken zijn. Omdat sondevoeding in de eerste lijn relatief weinig voorkomt, is het bovendien lastig om kennis op peil te houden.
Bij het opstarten van sondevoeding of het begeleiden van een sondevoedingspatiënt thuis ontstaan daarom vragen zoals:
- Welke voeding kan ik voorschrijven?
- Hoe stel ik een opbouwschema op?
- Wanneer kan er worden afgebouwd met sondevoeding?
Daarnaast blijkt dat de samenwerking met huisartsen en wijkverpleging vaak beter kan. Er is niet altijd duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is, wat leidt tot extra vragen, zoals:
- Wie plaatst en vervangt de neus-maagsonde?
- Wie vervangt de sonde op tijd?
- Wie begeleidt de patiënt bij het dagelijks gebruik van sondevoeding?
Ondersteuning vanuit Sorgente
Om eerstelijns diëtisten te ondersteunen bij het opstarten en begeleiden van sondevoeding thuis, hebben wij drie informatiematerialen ontwikkeld. Deze materialen helpen om:
- het kennisniveau van (eerstelijns) diëtisten over sondevoeding thuis te vergroten;
- de samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn te versterken;
- samen met de Rayonmanager van Sorgente een actieplan in de regio uit te rollen.
Zo dragen we samen bij aan toekomstbestendige zorg.
Bekijk onze informatiematerialen sondevoedingBronnen:
- Integraal Zorg Akkoord Samen werken aan gezonde zorg. (2022). In Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2022/09/16/integraal-zorgakkoord-samen-werken-aan-gezonde-zorg
- HanzeHogeschool Groningen. (z.d.). MONDAY | Hanze. Hanze Hogeschool Groningen. https://www.hanze.nl/nl/onderzoeken/centers/centre-of-expertise-healthy-ageing/projecten/monday