banner

Compliance door variatie smaken én consistentie

Ervaringen, tips en advies

Blog ‘Drinkvoeding: variëren met smaken en consistentie draagt bij aan compliance’

Misschien heb jij er in jouw praktijk ook wel mee te maken: de smaak van drinkvoeding wordt als eentonig ervaren. Dat patiënten vaak onvoldoende bekend zijn met de variatiemogelijkheden bleek ook uit onderzoek* door Sorgente. Dit kan het moeilijk(er) maken om het voorgeschreven advies vol te houden. In deze blog lees je hoe jij jouw patiënt kunt stimuleren om te variëren met smaken en consistentie.


Daarom variëren

Man gebruikt drinkvoeding in glas

Keuze in smaak en consistentie zijn van belang bij het gebruik van drinkvoeding. Door verschillende smaken te gebruiken wordt het consumeren van drinkvoeding minder routineus. Een bijkomend voordeel is dat de patiënt nieuwe smaken zal ontdekken. Hiermee samenhangend zullen patiënten zich meer betrokken voelen bij het proces.

Om je te ondersteunen bij het motiveren van jouw patiënt hebben we een aantal hulpmiddelen ontwikkeld. Die kun je tijdens het consult gebruiken. Concreet:

  1. Tijdens het consult: vernieuwd kompas
  2. In de thuissituatie: recepten met drinkvoeding

Tijdens het consult: verkort kompas

Heeft jouw patiënt drinkvoeding met zoveel mogelijk eiwit nodig? En heeft hij of zij een voorkeur voor fruitsmaken? Met behulp van ons drinkvoedingskompas (verkorte versie) kun je die voeding heel gemakkelijk vinden. Zeker nu ook de voedingswaarden erbij staan. Je kunt dus scannen op energie- en eiwitgehalte. Maar bijvoorbeeld ook op natriumgehalte en vitamine K.

Sorgente drinkvoedingskompas verkort september 2020

In de thuissituatie: recepten met drinkvoeding

Verder kun je adviseren om recepten te proberen. Dit kan ook helpen in de situatie dat het de patiënt niet (goed) lukt om de drinkvoeding in pure vorm op te drinken. In een recept kun je drinkvoeding ‘verstoppen’. Goed om te weten: Sorgente heeft recepten op basis van sap-, melk- en yoghurtbasis ontwikkeld. Van elk recept is een receptkaart (PDF) beschikbaar. Die vind je op onze website. Je kunt jouw patiënt de link doorspelen of de PDF’s downloaden en naar hem of haar mailen.

In de nieuwe brochure ‘Ondersteuning bij het gebruik van drinkvoeding’ staan – naast recepten – ook tips. Waar je aan kunt denken? Dat smaken zoals chocolade, koffie en mokka bijvoorbeeld ook goed warm gedronken kunnen worden (zonder te laten koken).

Goed om te weten: patiënten ontvangen deze brochure bij de eerste levering. Gebruikt jouw patiënt al langer drinkvoeding? Dan kun je de brochure aanvragen via het Digitaal Aanvraagsysteem Sorgente (DAS), zodat we deze op kunnen sturen.

Variatie is dus van groot belang. Hierbij gaat het met name om variatie in smaken en consistentie en niet zozeer in merken. “Het helpt om meerdere smaken te gebruiken.”


Lees ook deze blogs over drinkvoeding


Vind je deze informatie interessant?

Ontvang de nieuwste inzichten en tips eenvoudig via -email. Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


* Hierbij is de database van de volwassen drinkvoedingspatiënt bij Sorgente geanalyseerd. Daarnaast is er kwalitatief onderzoek gedaan middels telefonische interviews (n=30) en diepte-interviews bij patiënten thuis (n=11). Hieruit zijn verschillende barrières naar voren gekomen bij het gebruik van drinkvoeding in de thuissituatie. De quotes die zijn vermeld, zijn afkomstig uit deze interviews.


Heb je een vraag?

Heb je een vraag?

Neem contact op met onze diëtisten.

Contact

Drinkvoeding aanvragen?

Ga naar het DAS