banner
banner-icon

Drinkvoeding voorschrijven

Richtlijnen voorschrijven van drinkvoeding

Wanneer schrijf je drinkvoeding voor?

Drinkvoeding wordt ingezet ingeval de normale voeding onvoldoende of geheel niet bijdraagt aan het behoud en/of verbeteren van een goede voedingstoestand. Wanneer jij als diëtist of arts de energie- en eiwitbehoefte hebt vastgesteld en de huidige voedingsintake van de patiënt volgens de anamnese hebt berekend, zal blijken hoeveel voeding er aanvullend nodig is.

Man drinkt drinkvoeding in glas in keuken

Richtlijnen voedingsbehoefte

Naast een eiwit- en energieverrijkte voeding wordt aanvullende drink- en sondevoeding geadviseerd bij:

  • een inname van <50-75% van de vastgestelde behoefte, of
  • bij een inname van <50% van de vastgestelde behoefte, of
  • wanneer orale voeding niet is toegestaan

Ligt de intake lager dan 50% van de behoefte? Dan is aanvullende of volledige sondevoeding noodzakelijk en aangevuld met wat per os mogelijk is.

Bron: Stuurgroep Ondervoeding, Richtlijn Ondervoeding

Belangrijk: overleg over einddoelen met de patiënt

Met het stepped-care model als uitgangspunt wordt de patiënt niet zwaarder behandeld dan strikt noodzakelijk is. Dit betekent onder meer dat jij als zorgprofessional – nadat je hebt vastgesteld hoeveel voeding jouw patiënt aanvullend nodig heeft – met de patiënt en/of zijn zijn familie of verzorgers moet overleggen of de vastgestelde behoefte kan worden gehaald met het normale voedingspatroon. Wil je de patiënt drinkvoeding adviseren? Dan is het belangrijk om van tevoren in overleg met de patiënt einddoelen af te spreken.

Bron: Dieetbehandelingsrichtlijnen, Richtlijn 43: Enterale en parenterale voeding


Welke soorten drinkvoeding zijn er?

De meeste voedingen zijn op melkbasis. Ook is er drinkvoeding op sapbasis of yoghurtbasis. Verder zijn er hartige soorten verkrijgbaar en producten met een aangepaste consistentie (verdikte producten).

Op basis van samenstelling maken we een onderverdeling in polymere, oligomere en monomere drinkvoeding:

  • Polymere voeding bevat intacte eiwitten en kan gebruikt worden bij een goed functionerend maag-darmstelsel.
  • Monomere en oligomere voedingen zijn (deels) gehydrolyseerd en worden veelal ingezet bij patiënten met verterings- en resorptiestoornissen.

    Bron: Dieetbehandelingsrichtlijnen, Richtlijn 43: Enterale en parenterale voeding 
Sorgente drinkvoedingskompas hulpmiddel voorschrijven drinkvoeding

Sorgente heeft het assortiment drinkvoeding onderverdeeld op basis van voedingswaarde. Het gaat om de volgende generieke voorschriften:

  • Energieverrijkt (1,5 t/m 1,9 kcal/ml)
  • Standaard (< 1,5 kcal/ml)
  • Geconcentreerd (≥ 2 kcal/ml)
  • Ziektespecifiek (bij oncologie, COPD, nierziekten, decubitus, diabetes mellitus, pre-, peri- en post operatief, ouderen, verterings- en resorptiestoornissen, verterings- en resorptiestoornissen voor zuigelingen en kauw- slik-, en passagestoornissen)

Je vindt ons assortiment drinkvoeding in het Sorgente Drinkvoedingskompas. Goed om te weten: we hebben een uitgebreid drinkvoedingskompas (PDF) en een verkort drinkvoedingskompas (PDF) ontwikkeld. Op de verkorte versie vind je de voedingswaarden. Ook in onze webwinkel kun je de verschillende drinkvoedingen met elkaar vergelijken.


Wat zijn modules en mixtures?

Modules zijn een aanvulling op de dagelijkse voeding. Binnen de modules wordt onderscheid gemaakt tussen koolhydraatmodules, vetemulsies, eiwitmodules, modules op basis van vrije aminozuren, vezelmixen, verdikkingsmiddelen én combinatiemodules. In tegenstelling tot drinkvoeding bevatten modules geen of weinig micronutriënten. Hierop vormen de combinatiemodules een uitzondering. Mixtures zijn instant maaltijden in poedervorm die naar elke gewenste consistentie kunnen worden bereid. In de brochure ‘Extra energie met modules en mixtures’ (PDF) vind je meer informatie. 

Sorgente drinkvoeding modules deel van het assortiment

Startpakket drinkvoeding: generiek of merkgebonden

Sorgente levert wat jij als zorgprofessional aanvraagt. Betreft het een generieke groep? Dan sturen we een gevarieerd pakket van verschillende merken en smaken. De producten binnen een generieke groep zijn op basis van energie- en eiwitwaarde uitwisselbaar met elkaar. Op die manier kan de patiënt zelf ervaren welke voeding hem het best bevalt. Wanneer er merkgebonden is voorgeschreven, leveren we alleen de merken die op de aanvraag staan. Nadat jouw aanvraag bij ons binnen is neemt het Klantenteam Drinkvoeding of KinderCare contact op met de patiënt om de levering te bespreken. Na de eerste levering kan de patiënt zelf elke maand de benodigde medische voeding bestellen.


Wij staan klaar voor jou en jouw patiënt

Wij staan klaar voor jou en jouw patiënt

Met een gespecialiseerd Klantenteam en informatiematerialen afgestemd op zijn persoonlijke situatie ondersteunen we jouw patiënt bij het gebruik van drinkvoeding. Je leest er meer over op de pagina ‘Zo ondersteunen we jouw patiënt’.

Wil je meer weten over het voorschrijven van drinkvoeding? Heb je een casus? Neem contact op met onze diëtisten.

Contact

Drinkvoeding aanvragen?

Ga naar het DAS