banner
banner-icon

Stofwisselingspreparaten voorschrijven

Richtlijnen voorschrijven van stofwisselingspreparaten

Wanneer schrijf je stofwisselingspreparaten voor?

Er zijn veel verschillende stofwisselingsziekten. In sommige gevallen is medische voeding noodzakelijk. Zo worden stofwisselingspreparaten voorgeschreven bij aminozuurstofwisselingsziekten en bij een ketogeen dieet. De patiënten gebruiken deze preparaten hun leven lang.


Aminozuurstofwisselingsziekten: medische voeding en eiwitarme producten

Bij een aminozuurstofwisselingsziekte kan één specifiek aminozuur niet worden afgebroken. Dit kan leiden tot een ophoping van dat aminozuur in de hersenen. Op termijn kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals onherstelbare hersenschade. Aangezien aminozuren de bouwstenen zijn van de eiwitten die we eten, moet de patiënt zich houden aan een eiwitarm dieet. Verder heeft hij medische voeding nodig met de aminozuren waardoor het lichaam goed kan functioneren.

Aminozuurstofwisselingsziekten

De meest bekende aminozuurstofwisselingsziekten zijn:

  • Phenylketonurie (PKU)
  • Mapple Syrup Urine Disease (MSUD)
  • Tyrosyinemie (TYR)
  • Homocystinurie (HCU)
  • Methylmalonacidemie (MMA/PA)
  • Gluraaracidurie (GA)
  • Isovaleriaanacedemie (IVA)
  • Ureumcyclusstoornissen (UCD)
  • Sulfietoxidase deficiëntie (SOD)

Heeft jouw patiënt te maken met één van de bovengenoemde ziekten? Wij kunnen de noodzakelijke medische voeding leveren. Je vindt ons assortiment in het Kinderkompas (PDF) en in de webwinkel.

Sorgente eiwitarme producten deel van het assortiment

Eiwitarme producten

Ingeval van een aminozuurstofwisselingsziekte moet de inname van eiwit vaak worden beperkt: jouw patiënt volgt – vaak levenslang – een eiwitarm dieet. Van cracottes en chocoladekoekjes tot pizzabodems en mix voor pannenkoeken, Sorgente biedt een uitgebreid assortiment eiwitarme dieetproducten. Patiënten kunnen deze bestellen in onze webwinkel.

Producten aanvragen?

Ondanks ons uitgebreide assortiment kan het voorkomen dat een specifiek product niet op voorraad ligt. Uiteraard doen we dan onze uiterste best om het preparaat zo snel als mogelijk bij jouw patiënt te leveren. Goed om te weten: je kunt alle stofwisselingspreparaten bij Sorgente aanvragen. Wanneer het product dat jij aanvraagt niet in ons assortiment is opgenomen dan kun je dit verzoek aan onze productspecialist stofwisselingspreparaten voorleggen.

PKU proefpakket

PKU Proefpakket aanvragen

Begeleidt je een PKU patiënt en ben je op zoek naar geschikte producten? Sorgente levert een PKU Proefpakket van Nutricia. Deze zijn samengesteld voor de volgende leeftijdscategorieën: 4+, 8+ en 15+. Bestellen? Wanneer er al een machtiging loopt voor de patiënt kun je via het DAS een aanvraag doen voor het eenmalig leveren van een proefpakket. Indien er geen machtiging loopt kun je per e-mail een proefpakket voor jouw patiënt aanvragen.


Sorgente ketogeen dieet deel van het assortiment

Ketogeen dieet

Een ketogeen dieet is rijk aan vetten en arm aan koolhydraten. Verder bevat een ketogeen dieet voldoende eiwitten. Dit dieet verandert de manier waarop het lichaam energie uit voeding haalt: er worden géén koolhydraten maar vetten gebruikt als energiebron. Het ketogeen dieet wordt onder meer toegepast bij epilepsie waarbij het lichaam niet of onvoldoende reageert op anti-epileptica. Ook wordt het ketogeen dieet toegepast bij enkele stofwisselingsziekten.

Wil je weten welke medische voeding bij ketogeen dieet Sorgente aan jouw patiënt kan leveren? Bekijk het assortiment in ons Kinderkompas (PDF) of in de webwinkel.


Wij staan klaar voor jou en jouw patiënt

Wij staan klaar voor jou en jouw patiënt

Met een gespecialiseerd Klantenteam en informatiematerialen afgestemd op zijn persoonlijke situatie ondersteunen we jouw patiënt bij het gebruik van stofwisselingspreparaten en eiwitarme producten. Je leest er meer over op de pagina ‘Onze ondersteuning: voorschrijven en gebruik’.

Wil je meer weten over het voorschrijven van stofwisselingspreparaten? Heb je een casus? Neem gerust contact op met één van onze diëtisten.

Contact

Stofwisselingspreparaten aanvragen?

Ga naar het DAS