banner

Toelichting Drinkvoedingskompas en Sondevoedingskompas

Het Drinkvoedingskompas© en Sondevoedingskompas© geeft een overzicht van beschikbare producten op de Nederlandse markt, inclusief een aantal voedingswaarden. Het drinkvoedingskompas bevat daarnaast informatie over de beschikbare smaken en allergenen. De producten zijn ingedeeld op voedingswaarde en op ziektebeeld. 

Indeling op voedingswaarde

De indeling van de drink- en sondevoedingen is onder andere gebaseerd op het energie- en eiwitgehalte en de toevoeging van vezels. Vezelverrijkte voeding bevat minimaal 0,7 gram vezels per 100 ml. Producten waarvan van nature een kleine hoeveelheid vezel aanwezig is omdat er een stabilisator (pectine, carrageen) of bindmiddel (maïszetmeel) in zit, staan niet apart genoemd. Het vezelgehalte van deze voedingen is veel lager dan de vezelverrijkte voedingen en de kans op contra-indicatie is daarom nihil.

Selectie van voedingswaarden

Bij de voedingswaarde staan de macronutriënten, een aantal mineralen en vitamine K genoemd. Er is voor deze micronutriënten gekozen vanwege de invloed bij bepaalde ziektebeelden en/of medicijngebruik.
Meer informatie over de voedingswaarden is te vinden op www.sorgente.nl/webwinkel.

Allergenen

Bij de allergie-informatie gaat vermeld of het product melkeiwit, lactose, soja of gluten bevat. Voor de term lactosevrij houden wij een bovengrens aan van 0,025 g/100 ml of gram. Het product is lactosearm bij een bovengrens van 0,5 g/100 ml of gram.

Modules en Mixtures

Een aparte categorie op de kompassen zijn de Modules (en Mixtures). Een module is een poeder of emulsie met één of meerdere voedingsstof(fen) in geconcentreerde vorm. Modules zijn vaak neutraal van smaak en kunnen verwerkt worden in gerechten en dranken. Een mixture is een instant maaltijd in poedervorm voor patiënten met kauw-, slik- en/of passagestoornissen. Modules & mixtures worden vaak in combinatie met drink- of sondevoeding voorgeschreven.

Disclaimer
De inhoud van de kompassen is met uiterste zorg samengesteld en wordt maandelijks geüpdatet. De inhoud is gebaseerd op informatie van fabrikanten, wetenschappelijk- en veldonderzoek. Desondanks kunnen er onjuistheden in voorkomen. De uitgever/redactie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor (vervolg)schade die hieruit mocht voortvloeien. Niets uit deze uitgaven mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere manier dan ook, zonder voorafgaand schriftelijke toestemming van Sorgente.