De vergoedingscheck

Informatie over de uitzonderingen en bijzonderheden per zorgverzekeraar vanaf 1 januari 2025.

Doe de vergoedingscheck
Dietist doet aanvraag

In de vergoedingscheck vind je welke producten (nog) niet worden vergoed door een specifieke zorgverzekeraar of onder welke voorwaarden deze wel óf niet vergoed worden.

De vergoedingscheck is er voor de uitzonderingen. Alleen producten die (nog) niet vergoed worden, zijn te vinden in de vergoedingscheck.

Wil je weten of een specifiek product (niet) wordt vergoed voor jouw patiënt? Door de productgroep waaronder de medische voeding valt en de zorgverzekeraar van jouw patiënt te selecteren, kom je daar snel achter.

Lees hieronder meer over de werking van de vergoedingscheck, het eigen risico en de facturering.

Selecteer een productgroep

Hoe werkt de vergoedingscheck?

  1. Selecteer de productgroep waaronder het product valt.
  2. Selecteer de zorgverzekeraar waar jouw patiënt verzekerd is: selecteer één van de tien overkoepelende zorgverzekeraars of zoek naar het daaronder vallend label. Wanneer je een label selecteert, wordt automatisch de overkoepelende zorgverzekeraar geselecteerd waaronder het label valt.
  3. De producten die (nog) niet worden vergoed, en de bijzonderheden van toepassing op de desbetreffende zorgverzekeraar, worden weergeven. Let op: wanneer het nog niet duidelijk is of zorgverzekeraar een product gaat vergoeden,  wordt deze hier ook weergeven.

Heb je een specifieke vraag over een vergoeding? Neem contact op met de Diëtistenlijn.

Vergoedingen

VVoeding voor medisch gebruik wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel vindt er een verrekening plaats met zowel het verplicht eigen risico als het eventuele vrijwillig eigen risico. Het (verplicht) eigen risico in 2025 bedraagt €385,-.  Voeding mag worden voorgeschreven door diëtist, (huis)arts of medisch specialist, tenzij de verzekeraar anders heeft aangegeven (zie voor afwijkingen ‘Details’ onderaan in de vergoedingscheck).

Hoe herken je producten in het DAS die niet worden vergoed?

In de vergoedingscheck vind je producten die (nog) niet worden vergoed per zorgverzekeraar. Dit kan per zorgverzekeraar verschillen.

Wanneer een product door geen enkele zorgverzekeraar wordt vergoed, wordt het product in het DAS weergegeven met een euro teken. € betekent dus dat de patiënt het product zelf moet betalen.

Het kan ook zijn dat het product door een aantal zorgverzekeraars niet wordt vergoed, maar door andere wel. Dan wordt het product alleen weergegeven in de drop-down bij zorgverzekeraars die het product wél vergoeden. Bij zorgverzekeraars die het product niet vergoeden, is het product niét te vinden in de drop-down. In dit laatste geval betaalt de patiënt het product dus zelf.

Facturering

Sorgente stuurt de factuur van de voeding direct naar de zorgverzekeraar: jouw patiënt hoeft dus niets te doen. Een eventueel eigen risico verrekent de zorgverzekeraar met je patiënt.

Formulieren

Tijdens de aanvraag vul je de Verklaring Dieetpreparaten in. Voor het aanvragen van toebehoren bij sondevoeding vul je in het DAS de Bijlage Toebehoren in. Wanneer je een medisch technische handeling wilt aanvragen, vul je in het DAS ook het Uitvoeringsverzoek in. Deze formulieren zijn ingebouwd in het DAS en vereenvoudigd weergeven, zo vul je de formulieren gemakkelijk en snel in. Na het indienen van de aanvraag zijn de ingevulde formulieren in te zien en te downloaden.