banner
banner-icon

Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen over dieetzuigelingenvoeding

Vraag en antwoord dieetzuigelingenvoeding

1. Tot welke leeftijd wordt dieetzuigelingenvoeding bij de indicatie milde voedselallergie vergoed?

Bij voedselallergie met milde klachten  geldt tot de leeftijd van 1 jaar een maximaal volume van 1000 ml per dag. Vanaf 1 jaar tot de leeftijd van 2 jaar geldt een maximaal volume van 500 ml per dag. Vanaf de leeftijd van 2 jaar is een individuele machtigingsaanvraag noodzakelijk. Bij een individuele machtigingsaanvraag wordt er een extra schriftelijke motivatie gevraagd. De motivatie wordt beoordeeld door de zorgverzekeraar.

Er bestaat pas aanspraak op vergoeding vanaf het moment van diagnosestelling. Gedurende de eliminatie-herintroductiefase komt de voeding niet in aanmerking voor vergoeding.


2. Welke producten worden niet vergoed?

Een aantal producten komt niet in aanmerking voor vergoeding. Zo wordt dieetvoeding bij refluxklachten niet vergoed. Daarnaast gelden er verschillende richtlijnen voor vergoeding van dieetzuigelingenvoeding bij voedselallergie. Wil je hier meer over weten? Lees de criteria voor vergoeding dieetzuigelingenvoeding bij allergie.


3. Waar moeten de ouders of verzorgers op letten als zij dieetzuigelingenvoeding op reis meenemen?

Gaat het patiëntje op reis of op vakantie naar het buitenland? Wij geven de ouders of verzorgers advies, helpen met het bestellen van de voeding en zorgen (als dat nodig is) voor een gepersonaliseerde douaneverklaring voor de voeding. Adviseer de ouders of verzorgers om minimaal 6 weken van tevoren contact op te nemen met het Klantenteam KinderCare.

Meer tips vind je in de brochure ‘Op reis met medische voeding’ (PDF).


4. Wat is het verschil tussen intensief gehydrolyseerde voeding (eHF) en voeding op basis van vrije aminozuren (AA)? Welke voedingen levert Sorgente?

Bij intensief gehydrolyseerde voeding zijn de eiwitten in kleine stukjes geknipt (gehydrolyseerd), waardoor kinderen met een allergie de eiwitten vaak wel kunnen verdragen. Voedingen op basis van vrije aminozuren bevatten uitsluitend losse aminozuren, géén eiwitten. Laatstgenoemde voedingen kennen geen allergische
reacties.

In de meeste gevallen wordt gestart met een eHF voeding. Wanneer dit niet toereikend is dan wordt een AA voeding geadviseerd. Er zijn ook situaties waarbij een specialist direct een AA voeding adviseert. Voeding op basis van vrije aminozuren (AA) kunnen alleen worden voorgeschreven onder de indicatie ernstige voedselallergie. Deze indicatie moet zijn vastgesteld door een medisch specialist.

In het Sorgente Kinderkompas (PDF) vind je het complete overzicht dieetzuigelingenvoeding.


5. Ik wil mijn patiëntje dieetzuigelingenvoeding voorschrijven. De provocatiedatum is gepland en volgt later. Hoe kan ik de voeding aanvragen?

Dieetzuigelingenvoeding bij een voedselallergie wordt vergoed vanaf de diagnosedatum. Voorafgaand aan de gestelde diagnose komt de voeding niet in aanmerking voor vergoeding. De ouders of verzorgers zullen de voeding zelf moeten bekostigen.


Vind jij deze informatie interessant?

Wil je de nieuwste inzichten en tips eenvoudig via e-mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Heb je een casus over dieetzuigelingenvoeding?

Heb je een casus over dieetzuigelingenvoeding?

Heb je een vraag over de inzet van dieetzuigelingenvoeding? Wil je weten welke voedingswaarden een bepaald product bevat? Of heb je rekening te houden met een specifieke voedingsgewoonte?

Via het contactformulier kun je jouw casus voorleggen aan onze diëtisten.

Contact

Dieetzuigelingenvoeding aanvragen?

Ga naar het DAS