banner
banner-icon

Veelgestelde vragen

Overzicht antwoorden op veelgestelde vragen over dieetzuigelingenvoeding

Vraag en antwoord dieetzuigelingenvoeding

Flesvoeding baby klaarmaken

1. Tot welke leeftijd wordt dieetzuigelingenvoeding bij de indicatie koemelkallergie vergoed?

Na de 2e verjaardag van het kind wordt de medische voeding niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is landelijke beleid opgesteld door Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Uiteraard kunnen de ouders of verzorgers de voeding dan nog wel bestellen. De kosten zijn dan voor eigen rekening.


2. Welke producten worden niet vergoed?

Een aantal producten komt niet in aanmerking voor vergoeding. Zo wordt dieetvoeding bij refluxklachten niet vergoed. Daarnaast gelden er verschillende richtlijnen voor vergoeding van dieetzuigelingenvoeding bij allergie. Wil je hier meer over weten? Lees de criteria voor vergoeding dieetzuigelingenvoeding bij allergie (even scrollen).


3. Waar moeten de ouders of verzorgers op letten als zij dieetzuigelingenvoeding op reis meenemen?

Gaat het patiëntje op reis of op vakantie naar het buitenland? Wij geven de ouders of verzorgers advies, helpen met het bestellen van de voeding en zorgen (als dat nodig is) voor een gepersonaliseerde douaneverklaring voor de voeding. Adviseer de ouders of verzorgers om minimaal 6 weken van tevoren contact op te nemen met het Klantenteam KinderCare.

Meer tips vind je in de brochure ‘Op reis met medische voeding’ (PDF).


4. Wat is het verschil tussen intensief gehydrolyseerde voeding (eHF) en voeding op basis van vrije aminozuren (AA)? Welke voedingen levert Sorgente?

Bij intensief gehydrolyseerde voeding zijn de eiwitten in kleine stukjes geknipt (gehydrolyseerd), waardoor kinderen met een allergie de eiwitten vaak wel kunnen verdragen. Voedingen op basis van vrije aminozuren bevatten uitsluitend losse aminozuren, géén eiwitten. Laatstgenoemde voedingen kennen geen allergische
reacties.

In de meeste gevallen wordt gestart met een eHF voeding. Wanneer dit niet toereikend is dan wordt een AA voeding geadviseerd. Er zijn ook situaties waarbij een specialist direct een AA voeding adviseert.

In het Sorgente Kinderkompas (PDF) vind je het complete overzicht dieetzuigelingenvoeding.


5. Ik wil mijn patiëntje dieetzuigelingenvoeding voorschrijven. De provocatiedatum is gepland en volgt later. Hoe kan ik de voeding aanvragen?

Dieetzuigelingenvoeding bij de indicatie koemelkallergie wordt vergoed vanaf de provocatiedatum. Voorafgaand aan de provocatie komt de voeding niet in aanmerking voor vergoeding. De ouders of verzorgers zullen de voeding zelf moeten bekostigen.


Vind jij deze informatie interessant?

Wil je de nieuwste inzichten en tips eenvoudig via e-mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:


Heb je een casus over dieetzuigelingenvoeding?

Heb je een casus over dieetzuigelingenvoeding?

Heb je een vraag over de inzet van dieetzuigelingenvoeding? Wil je weten welke voedingswaarden een bepaald product bevat? Of heb je rekening te houden met een specifieke voedingsgewoonte?

Via het contactformulier kun je jouw casus voorleggen aan onze productspecialist dieetzuigelingenvoeding.

Contact

Dieetzuigelingenvoeding aanvragen?

Ga naar het DAS