banner
banner-icon

IDDSI

Uniforme terminologie voor verdikte voeding en vloeistoffen

IDDSI

IDDSI staat voor International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. IDDSI is een groep vrijwilligers uit verschillende sectoren die internationaal gestandaardiseerde terminologie heeft ontwikkeld voor aangepaste voedingsconsistenties en verdikte vloeistoffen, ongeacht leeftijd, woonplek of zorginstelling en cultuur. Deze dysfagie-gerelateerde consistenties zijn weergegeven in een raamwerk met acht niveaus (0-7).

IDDSI is bedoeld voor iedereen die met dysfagie te maken heeft, zoals patiënten, mantelzorgers, verzorgers/verplegers, logopedisten, diëtisten, artsen en mensen in de industrie. Het doel is de patiëntveiligheid rondom het slikken te vergroten.


IDDSI-niveaus

Ieder niveau is herkenbaar aan een cijfer, beschrijving en kleur. Niveau 0-4 betreft vloeibare dranken; 5-7 vaste voeding.

Vloeibare dranken

  • 0: Dun vloeibaar (vloeistof stroomt als water)
  • 1: Licht vloeibaar (dikker dan water, bijvoorbeeld chocolademelk)
  • 2: Matig vloeibaar (stroomt van een lepel, bijvoorbeeld drinkyoghurt)
  • 3: Dik vloeibaar (gladde structuur, kan gedronken of met een lepel gegeten worden. Bijvoorbeeld vla)
  • 4. Zeer dik vloeibaar (gladde structuur, kan niet gedronken worden, bijvoorbeeld kwark)

Vaste voeding

  • 5: Fijngemalen en smeuïg (bijvoorbeeld een gemnalen, warme maaltijd)
  • 6: Zacht en klein gesneden (bijvoorbeeld prakbaar warm eten of brood zonder korst)
  • 7: Normaal

Goed om te weten: er is ook een IDDSI app beschikbaar.

Bron: IDDSI.org


Toepassing medische voeding

Drinkvoeding varieert van IDDSI-level 0 tot en met 4. Het niveau is afhankelijk van de samenstelling van de voeding en verschilt per fabrikant. De temperatuur kan ook invloed hebben op de consistentie: voeding uit de koelkast kan dikker zijn dan voeding op kamertemperatuur.

Sorgente heeft informatie beschikbaar over de IDDSI-niveaus van alle drinkvoedingen. Wil je weten welk IDDSI-niveau een bepaald product bevat? Voor de meeste drinkvoeding zijn ook de IDDSI levels vastgesteld, je vindt deze informatie op ons drinkvoedingskompas.