banner

Medische voeding bij ondervoeding

Behandeling van ondervoeding volgens het stepped-care model

Hoe beoordeel je de voedingstoestand?

Wanneer ondervoeding is vastgesteld zal er diagnostiek plaatsvinden en een beoordeling van de voedingstoestand. Voor de beoordeling van de voedingstoestand is informatie nodig over:

  1. Voedselinname, verbruik en verliezen
  2. Lichaamssamenstelling en nutriëntenreserves
  3. Functionele parameters
  4. Ziektetoestand

Op basis van deze gegevens wordt een behandelplan gemaakt.

Stepped-care model

De behandeling van ondervoeding vindt plaats volgens het stepped-care model. Het principe is dat de patiënt niet zwaarder behandeld wordt dan strikt noodzakelijk is. Ingeval van ondervoeding wordt eerst de gewone voeding geoptimaliseerd, voordat medische voeding wordt voorgeschreven. 

Sorgente sondevoeding deel van het assortiment

Medische voeding: aanvulling op gewone voeding

Als gevolg van een verminderde eetlust, misselijkheid, ziekte of bijwerking van een eventuele behandeling kan het optimaliseren van gewone voeding niet toereikend zijn. Het  aanvullen van de gewone voeding met medische voeding – drinkvoeding en/of sondevoeding – kan uitkomst bieden. Let wel, de juiste inzet en toepassing van medische voeding is van cruciaal belang. Voeding voor medisch gebruik mag dan ook uitsluitend onder medisch toezicht worden ingezet.

Sorgente ondersteunt bij voorschrijven medische voeding

Sorgente ondersteunt bij voorschrijven medische voeding

Het voorschrijven van medische voeding is maatwerk. Jij als diëtist of arts bepaalt aan welke eisen deze voeding moet voldoen. Alle medische voedingen – compleet met voedingswaarden en toepassingsmogelijkheden – zijn opgenomen in onze webwinkel.

Heb je een vraag over het voorschrijven van medische voeding? Leg die gerust voor aan onze productspecialisten. Zij bieden ondersteuning bij het regelen van de juiste voedingszorg thuis.

Contact