Blog ‘Op reis met medische voeding’
“Het is erg warm in Frankrijk. Bederft mijn drinkvoeding dan niet?”
“Hoe kan ik mijn medische voeding meenemen in het vliegtuig?”
In deze blog delen we de antwoorden op de meest gestelde vragen over op reis met medische voeding.
Geheel onderaan deze pagina vind je een link naar een brochure, die je met je patiënten kunt delen.
Medische voeding bewaren
Als jouw patiënt vraagt hoe hij / zij de medische voeding op vakantie kan bewaren, kun je het volgende advies geven: medische voeding is gesteriliseerd en hoeft (ongeopend) niet in de koeling bewaard te worden. Bewaar de voeding uit de zon en bij voorkeur bij een temperatuur onder de 25˚C.
Goed om te weten: wanneer de medische voeding onder hogere temperaturen wordt bewaard, dan kunnen de sensorische eigenschappen van het product veranderen.
Douaneverklaring of Engelstalige ingrediëntendeclaratie nodig?
Een douaneverklaring is nodig als jouw patiënt gaat vliegen. Ook als de patiënt met de auto buiten Nederland reist adviseren wij deze verklaring aan te vragen. Let op: een douaneverklaring mag niet ouder zijn dan één week. Dit document is één week voor vertrek aan te vragen. Reist jouw patiënt naar Amerika? Dan is ook een Engelstalige ingrediëntendeclaratie nodig.
Heeft jouw patiënt een douaneverklaring of Engelstalige ingrediëntendeclaratie nodig?
Die kunnen wij verzorgen. Adviseer de patiënt om contact op te nemen met het Klantenteam.
Op vakantie buiten Europa: ambassade
Binnen Europa is het meestal geen probleem om medische voeding mee te nemen. Buiten Europa zijn de regels wisselend. De ambassade van het vakantieland weet hier meer over. Adviseer jouw patiënt om contact op te nemen met de betreffende ambassade.
Medische voeding in het vliegtuig
Sonde- en drinkvoeding kan na bevriezing veranderen van structuur. Dit is niet schadelijk voor het product, maar vergroot (bij sondevoeding) de kans op verstopping van de sonde.
Voor drinkvoeding geldt dat de smaakbeleving anders kan zijn.
Poedervormige producten kunnen niet bevriezen.
Met bovenstaande in het achterhoofd én het gegeven dat de temperatuur in het bagageruim per type vliegtuig verschilt, wordt medische voeding in sommige vliegtuigen vervoerd in de ‘forward belly’.
Het is raadzaam dat jouw patiënt minimaal zes weken van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij aangeeft dat er medische voeding mee gaat. Zij hebben informatie nodig over het gewicht en de afmetingen van het pakket.
Tips: sondevoeding en toebehoren
- De patiënt kan de sonde het beste doorspuiten met bronwater (zonder koolzuur) uit de fles. Dat geldt ook voor het schoonmaken van de toebehoren.
Niet met kraanwater: dat is in het buitenland niet altijd even betrouwbaar. - Gaat jouw patiënt naar het buitenland? Het is handig om een verloopstekker mee te nemen voor het gebruik in het buitenland.
Langer dan twee maanden op vakantie?
Gaat de patiënt langer dan twee maanden op vakantie? Dan hebben we mogelijk schriftelijke toestemming nodig van de zorgverzekeraar om de medische voeding voor die periode te leveren. Adviseer de patiënt om contact op te nemen met het Klantenteam.
Goed om te weten: veel producten zijn ook verkrijgbaar in het buitenland. De fabrikant kan informatie geven over de verkooppunten in het vakantieland. Jouw patiënt kan de vergoedingsmogelijkheden navragen bij de zorgverzekeraar.
Download de brochure ‘Op reis met medische voeding’
Op vakantie met medische voeding hoeft dus geen probleem te zijn. Een goede voorbereiding is belangrijk. Wil je de informatie uit deze blog doorspelen aan jouw patiënt? Download de brochure ‘Op reis met medische voeding’ via onderstaande knop. Je kunt deze brochure ook voor jouw patiënt aanvragen via het DAS.
Vind je deze informatie interessant?
Ontvang de nieuwste inzichten en tips eenvoudig via e-mail. Meld je aan voor onze nieuwsbrief: